2011. június 13., hétfő

Feng shui konyha

A Feng Shui konyha esetén is igaz a szabály: Tartsd tisztán a konyhád! Rakd el az edényeket, ne hagyd ott a mosatlant, javítasd meg a hibás készülékeket, legyen elegendő fény, szellőztess rendszeresen! Ezek alapvető higiéniai követelmények. Nem jó, ha ott büdösödik a mosatlan, szanaszét hever a szemét, ragad minden nemcsak esztétikai, hanem higiéniai okokból sem.


Csökkentsd a konfliktusok lehetőségét: a tűzhely és a mosogató ne kerüljön közvetlenül egymás mellé, vagy egymással szembe!
A mosogató a víz energiát képviseli, míg a tűzhely tűz energiát. E kettő egymással ellentétben áll: Törekedj az elemek harmóniájára! », ezért diszharmóniát okozhat életedben. Mivel a főzéshez ennek a két elemnek együttesen kell jelen lennie a konyhában, ezért konfliktus nélkül úgy oldhatod meg ezt a helyzetet, ha a tűzhelyet és a mosogatót egymástól legalább 1-2 méter távolságban helyezed el. A mosogatógép, mivel zárt rendszerű nem jelent problémát. Ha a konyhád olyan kialakítású, ahol mosogató a tűzhely mellett áll, helyezz közéjük a pultra valamilyen zöld színű tárgyat, hogy a fa, a tűz és a víz energiája egyensúlyba kerüljön egymással.



Figyelj a „mérgező nyilakra” a konyhádban is!
•Az ún. mérgező nyilak (Sha qi) azok a tárgyak környezetünkben, melyek alakjukkal, formájukkal, elhelyezkedésükkel balszerencsét, anyagi és egészségi károkat okozhatnak épületen kívül és belül.

•Figyelj arra, hogy mit látsz konyhád ablakából! Ha szép virágokat, akkor munka közben vidámabb leszel. Ha egy folyosóra, vagy sötét udvarra néz a konyhaablakod, akkor használj színes függönyt, amivel eltakarhatod. Ha kevés a természetes fény mesterséges megvilágítással javíthatsz a helyzeten.

•Az oszlopok, gerendák is mérgező nyilak, negatív hatást generálnak, különösen, ha olyan helyen vannak, ahol sokat tartózkodsz.



•A kiugró sarkok éleit pl. futónövényekkel fedheted el. Mérgező nyílnak számít az asztal, polc, szekrény éles sarka is. Ügyelj arra, hogy ezek ne nézzenek rád munka közben a konyhában!

•A konyha „veszélyes üzem”, hiszen a sok kés, elektromos eszköz, amit használsz balesetet okozhat.

Törekedj az elemek harmóniájára!
A feng shui a harmóniára, az egyensúly megteremtésére törekszik. Ezt tartsd szem előtt! Semmiből nem jó a túl sok. A világosabb árnyalatok megnyugtatóbbá, pihentetőbbé teszik a konyha légkörét.


Ebben a kék színű konyhában például túlsúlyban van a víz elem, ami hideg hatást kelt. Ilyen nagy mennyiségben a víz „kiolthatja a tüzet”, mely kedvezőtlen hatással lehet a családi kapcsolatokra.


Ennél a konyhánál a tűz és fém elem dominál (bordó, szürke), melyek között a harmóniát valamilyen sárga színű tárggyal teremtheted meg: pl. kaspók, terítő, tányérok, poharak.



(forrás és fotó: http://www.sikeres-fengshui.hu/fengshui_konyha.html)

2 megjegyzés:

ChezSandra írta...

huhh de jó!!!

Én is nagy feng shuis vagyok. Meg is osztottam a FB oldalamon a postodat. Remélem nem bánod :)

üdv S.

csipike írta...

Nem bánom...köszi szépen ;-)

Related Posts with Thumbnails