2013. augusztus 20., kedd

Kenyérünnep, lóverseny, kánikula

Ma van a X.Kenyérünnep nálunk :-)

A város apraja, nagyja kint van az üdülőtelepen, ahol strand, park, víz, medence, hűsítő fák árnyékában ünnepelnek. Programok, koncertek estébe nyúlóan.

Itt még 35 fok tombol, nem úgy mint nyugati ország részen. Mi sem bizonyítja jobban, mint ez a kép :-)

Este lesz 2 koncert is, aztán tüzijáték.

Tegnap tartották meg a Pékakadémiát, mely a mindennapi eledelünk körül forgott.

Jónak mondható az idei búzatermés, a mintegy 5 millió tonnából jutna exportra is, de a szakemberek szerint a külföldi piacokon történő értékesítés az idén nem lesz túl erős.


A Szegedi Gabonakutató Kft. bemutatta a szögedi rozsbuza kenyeret. Az ilyen termékekből összeállított kóstoló osztatlan sikert aratott a Pékakadémián. Szintén újdonság az idei Szent István-napi kenyér, ami egy joghurtos tönkölyös kenyér.
 
 

Fotó: Kecskeméti Krisztina


Milyen is a jó kenyér. – A küllemét tekintve aranysárga színű, kellemesen repedezett, ha kettévágjuk, akkor belülről szép fehér, egyenletes, lyukacsos bélzetű, nem morzsálódik. Kellemesen savanykás ízű, ez nagyon lényeges, a hagyományos jellegű kovászolásból adódó termék ízét kell érezzük, a kenyérnek pedig fel kell szívnia a pörkölt szaftját –tette hozzá a szakember :-)
 
 
Lóverseny
Mezőgazdasági és veterán gépek, lovas fogatok vonultak már reggel – zeneszó mellett, fúvószenekar kíséretében. Nagyon bírom, jó kis hangulata van :-)


Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
Fotó:Kecskeméti Krisztina


Kárpát-medencei gazdák fórumát tartották Bogárzón, és a lóverseny szerelmesei minden bizonnyal ott voltak a különböző kategóriák futamait megnézni.


fogathajtó versennyel indult a nap, amelynek utolsó száma a vendégek hajtása volt, amikor a környező települések vezetői és testvértelepülések képviselői ültek a bakon.
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
A délutáni programban a budapesti Kincsem Park fogadásos, hivatalos futamai zajlottak, és megyei bajnokokat is avattak.


Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
Gyönyörű lovacskák voltak, a szebbnél szebb fotók, melyeket egy nagyon kedves imerősöm Kriszti profi fotós készített...hűen tükrözik a hangulatot.
Köszönöm Neki, hogy felhasználhattam a fotóit! :-)
 
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
Az új kenyér megszentelése és megszegése szintén Bogárzóhoz kötődik az orosháziak számára.
 
A Szent István-napi ünnepségsorozat, ezt a hagyományt valósítja meg.
 

Fotó:Kecskeméti Krisztina
 
 
 
Voltak és lesznek még programok, fesztiválos hangulatot próbálnak csempészni városunk életébe. Ami nagyon jó...felpezsdül tőle az élet és a turistáknak is kellemes időtöltés.
 
Előtte 2-3 hétbe zsúfolták az összes nyári fesztivál programjait, műsorait...úgy nagyon tömény volt...így a tavalyi szezonban inkább hétvégékre osztották fel, ami sokkal jobban sikerült.
Ebben a szezonban is ezt követték.
 
 

1 megjegyzés:

Kati írta...

Jó kis programok voltak:)

Related Posts with Thumbnails